Turmericul - Antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente

Turmericul - Antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente

Turmericul, cunoscut și sub numele de Șofran indian, este un condiment extras din rădăcina plantei de Curcuma longa, extrem de popular și apreciat în subcontinentul indian.

Turmericul conține curcuminoide, subsțante biologice active care se găsesc în curcumină şi care au proprietăți antioxidante puternice. Acestea neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și apară organismul de bacterii.

Curcumina este cea care îi conferă turmericului superba sa culoare galben-portocalie.

Se estimează că în 100 g de turmeric se afla 3-5 grame de curcumină.


Antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente, reduce durerea cauzată de artrită sau dureri asociate osteoporozei. Este folosit de secole în medicina ayurvedică drept remediu împotriva artritei reumatoide. Totodata, turmericul poate contribui și la reducerea inflamației asociate cu astm  Adauga o linguriță de pudră de turmeric într-un pahar de lapte cald.

Datorită aromei și gustului (amărui), turmericul este o mirodenie obișnuită în bucătăria indiană fiind ingredientul de bază pentru curry și transmite mâncărurilor gustul său distinctiv și culoarea galbenă.

Proprietăți:

  • Cu toate că turmericul conține în jur de 200 de componente, componenta de bază, responsabilă pentru efectele sale este curcuminul, un antioxidant puternic.
  • Grație curcuminului din compoziție, are puternice proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene.
  • Conține mult fier și foarte mult mangan.
  • Conține, în proporție ceva mai mică, -tocoferol, cea mai activă formă de vitamina E.
  • Conținutul nutritiv – o lingură de turmeric este echivalentă cu 29 de calorii, 1 g de proteine, 0.31 g de grăsimi și 2.1 g de fibre.
  • În mod curent, turmericul este folosit pentru probleme digestive deoarece curcuminul stimulează vezica biliară respectiv producerea de bilă.
  • Detoxifierea ficatului – curcuminul stimulează producerea de bilă iar ficatul folosește bila pentru a elimina toxinele și pentru a se regenera.
  • Dureri musculare – Capacitatea turmericului de a reduce inflamațiile poate ajuta la alinarea durerilor de încheieturi.
  • Turmericul poate fi folosit pentru tratarea tăieturilor, plăgilor și arsurilor (există pe piață bandaje cu turmeric).
  • Curcuminul reduce colesterolul total și LDL colesterolul (colesterolul cunoscut sub denumirea de colesterol rău).

       Doza recomandata este de 1/4 lingurita de turmeric consumata zilnic.


Cum utilizăm pudra de turmeric?

Pudra de turmeric se poate pune în sosuri, supe creme, preparate din legume, salate și în multe dintre preparatele cu specific asiatic (este ingredientul principal în curry). Curcumina se asociaza cu piperul negru, pentru a fi mai ușor absorbită și asimilată mai lent.

Sugestii practice despre modul în care acesta poate fi cu ușurință introdus în meniul nostru zilnic:

  • este folosit deseori pentru colorarea în galben a unor tipuri de brânzeturi, unt și muștar
  • se poate adăuga în mâncărurile din linte și/sau năut
  • condimentarea diferitelor mâncăruri din orez, conopidă. Amesteca un praf de turmeric cu 1 lingura de apa si adaugă peste orezul fiert. Vei avea o garnitură spectaculoasă care variază în culoare de la bej la portocaliu intens.
  • condimentarea ouălelor gătite fie sub formă de ochiuri, omletă sau fierte moi
  • poţi să îl adaugi în numeroase sosuri sau dressinguri pentru salate
  • unii brutari adaugă turmeric la aluaturi pentru a face pâinea mai aspectuoasă și mai aromată.


Exemple de rețete:

Omletă cu turmeric: Ai nevoie de ouă, ceapă roşie, roşii, pătrunjel, turmeric şi puţină boia. Călește ceapa în puțin unt sau ulei de măsline și adaugă ouăle amestecate cu restul ingredientelor. Asezonează cu condimente după gust şi serveşte cu pâine integrală.

Fripturi: Puţin turmeric peste pui, fructe de mare sau peşte oferă o aromă deosebită, un plus de antioxidanţi şi un bun mediament împotriva bolilor inflamatorii. Fă un baiţ din ulei de măsline, suc de lămâie sau portocale, condimente (în funcţie de friptură: măghiran pentru porc, rozmarin pentru pui, cimbru, mentă pentru miel şi vită) şi turmeric. Lasă carnea de pui sau vită la marinat în acest baiţ şi vei avea o aromă incredibilă de la curcumă, care seamănă parţial cu ghimbirul şi parţial cu piperul.

Smoothie antiinflamator: Ai nevoie de lapte de migdale/cocos, ghimbir, curcumă, sirop de agave, fulgi de cocos, un fruct la alegere şi 1-2 linguri fulgi de ovăz. Amestecă toate ingredientele în blender şi consumă rece sau chiar cu câteva cuburi de gheaţă sau gheaţă pisată. Este preferabil suc sau smoothie, în amestec cu alte fructe sau legume, deoarece juice-ul preparat numai din turmeric are un gust prea puternic.

 

Turmeric - Produsele Stefmar mentionate in acest articol

 

Turmeric 200g

5,60Lei

Fără TVA: 5,60Lei

Turmericul, cunoscut si sub denumirea de curcuma, este un folosit se secole atat in bucataria traditionala ori..

Turmeric 70g

2,60Lei

Fără TVA: 2,60Lei

Turmericul, cunoscut si sub denumirea de curcuma, este un folosit se secole atat in bucataria traditionala ori..

Migdale 100g

10,20Lei

Fără TVA: 10,20Lei

Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca ..

Migdale 250g

24,70Lei

Fără TVA: 24,70Lei

Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca ..

Fulgi de migdale 70g

8,60Lei

Fără TVA: 8,60Lei

Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca ..