Piperul - nelipsit din orice bucătărie
09.01.2018 | Stefmar
Piperul, nelipsit din orice bucătărie, este fără îndoială cel mai răspândit condiment de pe planetă, disponibil pe tot parcursul anului.
- Piperul negru provine de la planta de piper, o plantă asemeni viţei-de-vie, care poate creşte până la 10 metri lungime în zonele cu clima caldă tropicală. Când planta are vârsta de trei până la patru ani aceasta face bucheţele de flori mici şi albe care se transformă în mici fructe cunoscute drept boabe de piper.
- Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare. Procedeul utilizat este denumit topire industrială prin care fructele de piper roşu sunt înmuiate în apă timp de o săptămână pentru ca învelişul să se înmoaie şi să cadă. Mai apoi se înlătură toate urmele de înveliş, iar boabele rămase sunt puse la uscat. Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri. .
- Piperul verde reprezintă boabele crude de piper. Aceste boabe sunt uscate astfel încât să-şi menţină culoarea verde. Sunt utilizate metode precum tratarea cu dioxid de sulf, conservarea sau liofilizarea. Cel mai frecvent întâlnim piperul verde în bucatăria asiatică, și în cea thailandeză. .
- Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet sau poate fi produs prin aceleaşi tehnici de menţinere a culorii folosite pentru obţinerea nuanţei de verde.
Piperul – Beneficii pentru sănătate
Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă, alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.
Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, de asemenea ca urmare a creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac.
Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grăsime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.
Din punct de vedere nutriţional piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.
Piperul, asemeni multor alimente şi condimente benefice pentru sănătatea oamenilor, trebuie consumat cu moderaţie şi cu precauţie.
Nu se recomandă consumarea acestuia în stare pură ci numai amestecat în/cu diverse alimente.
Piperul, odată ajuns în zona ochilor, poate provoca senzaţie de arsură sau iritaţii. Pacienţii care suferă de afecţiuni gastro-intestinale trebuie să evite consumul de piper.
Piperul pune in valoare mancarurile din carne. De asemenea, dă savoare cartofilor copți, sosurilor, pastelor etc. Piperul este recomandat pentru mâncăruri care au grăsime naturală. Sosurile cu unt, ulei sau smântână sunt mult mai aromate daca li se adaugă câteva fire de piper.
Proaspăt rașnite, boabele de piper au o aroma mai intense. Sunt folosite în combinațiile cele mai diverse, împreună cu alte condimente, și merg în aproape orice fel de mâncare sau chiar și în ciorbe.
Piperul - Produsele Stefmar mentionate in acest articol